BASSTALK

BASS // COMPOSITION // RECORDING // TEACHING

På denne side vil jeg dele nogle af mine tanker om det at spille og indspille elbas. Jeg vil med tiden også taler lidt om nogle af mine forbilleder inden for basspil.

BASS TALK 04.01.2022.

Henover juledagene har jeg spillet en del bas i studiet på forskellige projekter. Og her er den signalvej som bassen går i gennem inden den rammer harddisken. Først rammer bassen min Gallien Krueger MB 1001 RB 2 top som forforstærker. Der er en DI foran på forstærkeren, og jeg trykker på post-EQ-knappen for at få EQ-indstillingerne sammen med bassignalet. Derefter går jeg ind i BlueTube DP V2 for at få varmen fra rørene. Siden sidst har jeg opgraderet mit interface/lydkort til Focusrite Scarlett 18i20. Det lyder fantastisk og er lynhurtig til at gå i sync med computeren.

1614412_800.jpg
presonus_bluetube_v2_front.jpg
scarlett-18i20-hero-2151-330_1.png

BASS TALK 29.12.2021.

I sommeren 2021 havde jeg fornøjelsen af at spille en bassolo sammen med trommeslager Mikkel Jenkov ved en koncert med Slagtøjsakadamiet på Langelands Efterskole. Det var supersjovt, og jeg kunne mærke at jeg har savnet duften af cirkus savsmuld. Tak til Mikkel for at invitere mig med :-)

BASS TALK 29.12.2020.

Jeg har altid følt at det var vigtigt at tilføje en undervisningssituation lidt ekstra vitalitet, og det har derfor været særlig sjovt for mig, at bringe bassen, mit hovedinstrument i spil, hver gang jeg har set en mulighed for det. Jeg begyndte faktisk min karriere som musikpædagog i det nu hedengangne Højby Beboerskole som bas-lærer og samspilslærer. Ansættelsessamtalen var ganske kort: Har du kendskab til nodesystemet? Ja svarede jeg, og siden da har jeg arbejdet som underviser i mange forskellige sammenhænge. Noget af det føste jeg lagde mærke til som underviser var den kendsgerningen, at man er nødt til at udvikle en evne til at analysere ens eget spil, for at kunne lærer det videre til andre. Det var dengang en stor øjenåbner for mig. Jeg har altid elsket at undervise baselever, fordi jeg jo deler elevernes passion for instrumentet og musikken i det hele taget. I øjeblikket underviser jeg nogle baselever på Langelands Efterskole, og det er bare super sjovt at være tilbage i den rolle, hvor det hele startede tilbage i starten af 1990érne.

Fornyeligt lavede jeg endda en bas-quiz som en slags hyggestund for eleverne på Langelands Efterskole. Se et lille klip herunder:

KLIIK PÅ NEDERSTE HØJRE HJØRNE AF VIDEOEN HVIS LYDEN MANGLER!

BASS TALK - 19.03.2017

Hej gutter! Jeg er tilbage med lidt bas snak! Som jeg nævnte i den forrige Bass Talk, er jeg ved at gøre mig klar til at indspille noget bas til det kommende album med The Sonic Flow. Jeg er ret glad for de optageindstillinger, som jeg talte om i den forrige Bass Talk. Den første idé jeg prøver på det nye album er en slap bas-ting, som jeg gerne vil optage med min Sandberg California TT4 '08 (Hardcore Aged Fiasta Red) for at få den punchy deep-end og klarhed i diskanten fra den indbyggede forforstærker. Desværre havde jeg lidt problemer med bassens elektronik. Så jeg ringede til fyrene hos Hansen Guitars. Disse fyre ved bare, hvordan man opsætter dit instrument. Her er et par billeder, der viser den dygtige tekniker Claus Holm Jensen, der arbejder på min bas. Har lige fået den tilbage, og den lyder fantastisk!

IMG_0471.jpg
IMG_0475.jpg

BASS TALK - 24.02.2017

I denne første Bass Talk vil jeg gerne diskutere nogle af mulighederne, i forhold til at optage den elektriske bas.

Jeg vil bruge nummeret 'Make It Happen' fra 'Un Poco Stereophony' som et eksempel til at tale om basindspilning. Det her bliver ret nørdet, så hæng på ;-)

'Make It Happen'  blev udviklet med baslinjen som udgangspunkt. Jeg hyggede mig bare med denne groove-idé, og måneder senere besluttede jeg at afslutte nummeret til EP'en. På det tidspunkt havde jeg allerede indspillet alle basdelene af nummeret med en mikrofonopsætning. Jeg har måske brugt min Fender American Series Jazz Bass '06 med S-1-kontakt (normalt tændt) palisanderhals (3-farvet sunburst), selvom jeg bruger min Sandberg California TT4 '08 (Hardcore Aged Fiasta Red) i videoversionen af 'Make It Happen'. I første omgang blev nummeret optaget med en mikrofon på mit Marshall 7041 baskabinet med 4x10 højttalere ved hjælp af et Gallien Krueger MB 1001 RB 2 bastop. Jeg prøvede Shure PG52-mikrofonen og AKG 2000c-mikrofonen, men jeg syntes at de begge var for mudrede at arbejde med, selvom disse mikrofoner er gode til andre formål. I stedet endte jeg med at bruge den klassiske Shure SM57 mikrofon. Den mikrofon fanger faktisk en hel masse bund, mens den stadig holder en flot mellemtone af bassen. Efter min mening er der nogle fordele og ulemper ved spørgsmålet om, hvorvidt man skal mic'e basforstærkere op eller optage direkte ind i pulten. Mikrofonen gav faktisk noget liv til slap-tingen på dette track, men til andre formål er direkte indspilning i pulten lettere at definere i mixet.

 

Senere udviklede jeg ideen om, at bassen skulle spille sammen med saxen og guitaren på det andet tema. Dette nye tema optog jeg direkte i 3. generations Mbox via PreSonus BlueTube DP V2: 2-kanals, dual-path mikrofon/instrumentforforstærker. Dette blev gjort med min Fender American Professional Jazz Bass '11 med ahornhals (Charcoal Frost Metallic). Denne bas har en meget smuk syngende tone med en varm punchy følelse fra ahornhalsen. På mange måder er det nok den bas der resonerer allermest med min indre basstemme.

 

Til de kommende optagelser bruger jeg min Gallien Krueger MB 1001 RB 2 top som forforstærker. Der er en DI foran på forstærkeren, og jeg skubbede til post-EQ-knappen for at få EQ-indstillingerne sammen med bassignalet. Derefter går jeg ind i BlueTube DP V2 for at få varmen fra rørene og så direkte ind i 3. generations Mbox. Jeg tror, ​​det kommer til at fungere på de nye optagelser. Jeg vil i hvert fald fortælle dig, hvad jeg synes, når jeg er færdig med de næste optagelser.

Mit råd, når det kommer til at optage bas vil være: Eksperimenter med forskellige mikrofoner og optageindstillinger, indtil du finder den løsning, du kan lide, og den løsning, der understøtter den musik, du optager.

Jeg håber du nød denne første Bass Talk. Fortsættelse følger!

 

Alt det bedste

Kris

1614412_800.jpg
presonus_bluetube_v2_front.jpg

Min indspilningskæde i 2017:

Gallien Krueger MB 1001 RB2, PreSonus BlueTube DP V2  & 3rd generation Mbox.

image_98964.jpg
Original on Transparent.png